Warsztaty Serowarskie i Chlebowe, Tykocin, 11/12 listopada 2017r.

Warsztaty Serowarskie i Chlebowe, Tykocin, 11/12 listopada 2017r.

Zapraszamy na dwudniowe warsztaty i intensywny kurs warzenia serów. W tym czasie poznasz sekrety wytwarzania podstawowych serów, a pozyskana wiedza pozwoli Ci już samodzielnie wytwarzać znane sery a nawet tworzyć własne serowe kompozycje.

Pierwszy dzień warsztatów rozpoczniemy od wspólnego zrobienia Sera Korycińskiego. Potem już samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach będziecie warzyć  własne sery. Pierwszy będzie tzw. Ser Żuławski zwany też Hand Kase. Od Ciebie będzie zależało czy zrobisz go jako ser dojrzewający czy do szybkiej konsumpcji. Pierwszy dzień warsztatów ukoronujemy zrobieniem Goudy. W przerwach technologicznych przygotujemy zaczyn na chleb na zakwasie.

Drugiego dnia zrobimy prawdziwe Cameberty i sery typu Oscypek. Upieczemy też nasze chleby na zakwasie. Zrobione sery będzie można zabrać ze sobą do domu do zjedzenia w gronie przyjaciół lub dalszego dojrzewania. Pracujemy na podpuszczce mikrobiologicznej także nasze sery są idealne dla wegetarian. Osoby zainteresowane będą mogły nabyć zestawy startowe.

Na zakończenie, uczestnicy otrzymają dyplomy ukończenia warsztatów oraz materiały zawierające przepisy.
Wiedza i umiejętności pozyskane w czasie naszych warsztatów pozwolą nawet planować otwarcie własnej profesjonalnej serowni.

Koszt warsztatów 490 zł od osoby wraz z noclegiem w pokoju 2-osobowym i wyżywieniem

Podany koszt nie zawiera dojazdu na miejsce.

Warunkiem rezerwacji miejsca jest wpłata zaliczki w wysokości 150 zł od osoby.
W przypadku odwołania szkolenia z powodu braku odpowiedniej ilości osób, zaliczka zostaje w całości zwrócona na podane konto.